keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Intohimona muumimukit / Passion for moomin mugs

Juuri on ilmestynyt pieni haastattelu muumimukikeräilystäni. Haastattelua varten olikin oiva aika ottaa siis uudet kuvat kokoelmastani. Melko tarkalleen vuosi sitten minulla oli 37 Teema-mallista muumimukia. Silloin oli saatavilla näitä Arabian mukeja 51.

Nyt minulla on mukeja jo 48 / 56. Voi että, miten ne kaappiimme lisääntyykiin niin? Itse olen tainnut kaikki 11 mukia kyllä nyt vuoden aikana ostaa, joten ei voi kai oikein muitakaan syyttää? En voi sille vaan mitään, mutta mielestäni nuo värikkäät mukit ovat niin kauniita! Ehkä se on myös tuo itse Teema-mukin malli joka tuo kuvat niin ihanasti esille! Niin, ja tietysti ne tarinat!

Itse en kerää mukeja rahallisen arvon vuoksi. En myöskään kerää mukeja vitriiniin esille. Kerään mukeja käyttöön, arjen piristykseksi!


Kuvauksia varten mukeja hyllylle ja lipaston päälle asetellessa huomasin, että aika kivasti sai mukit jaoteltua! Ylin rivikin menee muutaman viikon päästä tasan kun uusi Talvimetsä -muki ilmestyy! (Kerroin mukista muuten lisää jo viime viikon sunnuntaina. Maltetaankohan me odottaa, että muki ja oheistuotteet lokakuussa tulee myyntiin?!)

Omat lempparini löytyvät hyllyiltä, toki lipaston päällä olevista mukeistakin omat rakkaimmat suosikit löytyy. Värit kiehtovat mukeissa hyvin paljon, samoin tarinat mukien takana.

Ylärivillä on kaikki jo ilmestyneet kesä- ja talvimukit. Talvimukit tietysti suosikkejani oman luisteluharrastuksen (ja -työn) takia. Voitte vain kuvitella minkälaista talvimukia odotan talveksi 2013. Kuulemani mukaan sekin vielä on valkopohjainen. Eikö siihen sopisikin erittäin hyvin jää ja luistelevat Muumilaakson asukkaat? Minusta ainakin!
Kesä / Summer: 
Uimahyppy / Dive 2006, Delfiinisukellus / Dolphindive 2007, 
Rantaelämää / On the beach 2008, 
Siesta 2009, Ruusutarha / Rose garden 2010,
Saippuakuplia / Soapbubbles 2011, 
Primadonnan hevonen / Primadonna´s horse 2012


Talvi / Winter: 
Talviyö / Winternight 2006, Lumilyhty / Snowlantern 2007, 
Talvinuotio / Winter bonfire 2008, Jouluyllätys / Christmas surprise 2009, 
Hiihtokilpailu / Skiing competition 2010, Lumileikkejä / Winter games 2011

Itseasiassa jos tarkkoja ollaan, on pari talvimukia ilmestynyt jo aiemmin. Joulutervehdys, Joulumuki ja Millenium eivät vain virallisten kausimukien joukkoon ole päässeet. Kausimukeiksi lasketaan vuodesta 2006 alkaen ilmestyneet kesä- ja talvimukit. Muistan kuulleeni / lukeneeni jostain, että juuri nämä ensimmäisen vuoden mukit ovat arvokkampia siksi, että ne myytiin loppuun ennen aikojaan. Onhan nuo kauniit, ehkä jopa juuri kauneimmat ilmestyneistä kausimukeista!

Ylivoimaisesti kauneimmat kaikista mukeista on mielestäni kuitenkin nuo keskimmäisen hyllyn kolme oikeanpuolimmaista. Näissä mukeissa on tunnelmaa ja tarinaa enemmän kuin "yhden hahmon mukeissa". Iltapurjehduksen, Hurraan ja Stockmannin mukit olen ostanut ihan normaalihintaan kaupasta ja varmuuden vuoksi minulla on niistä varakappaleet laatikossa paperiin käärittynä. Jos vaikka käyttömuki sattuu menemään rikki. 

Nyt viime päivinä on kauhisteltu Stockmannin mukin 29,90 euron hintaa, mutta on mielestäni kuitenkin perusteltua erikoismukista hiukan tavallista enemmän pyytää. Enkä pidä sitä edes rahastuksena. Trokaaminen ja rahastus ovat sitten asia erikseen, mikä sekin valitettavasti on ollut ajankohtaista juuri tuon Stockmannin mukin kohdalla.
Joulutervehdys / Christmas Greeting 1997-2002, Joulumuki / Wintermug 2004 ja 2005, Millenium 2000, Iltapurjehdus / Night Sailing 2010, Hurraa! / Hurray! 2012, Stockmann 150 Edited Collection 2012
Alarivin mukit ovatkin sitten kaikki myös omalla tavallaan hyvinkin mielenkiintoisia. Näissä vanhoissa mukeissa tapahtuu niin paljon, että niistä joka kerta löytää jotain uutta! Meillä nämä kaikki vanhatkin mukit ovat tosiaan käytössä, vaikkakin ehkä säilytetään hyllyn takaosassa ja näin ollen ovat vähemmällä käytöllä. En siis saa sydänkohtausta jos näitä mukeja käytetään. Ja kyllähän näitä käytetäänkin, varsinkin kun on erikoisvieraita kylässä!

Sininen / Blue 1990-1996, Keltainen / Yellow 1990-1996, Tummansininen / Dark blue 1991-1999, Tummanvihreä / Dark green 1991-1996, Tumma keltainen / Dark yellow 1991-1996, Tumma roosa / Dark rosa 1991-1999, Piirustus / Drawing 1996-2002,  Rauha / Peace 1996-2002,  Toimisto / Office 1996-2002, Rakkaus / Love 1996-
Kuvauksessa lipaston päälle pääsivät sitten niin sanotut tavismukit. Kolmen keskimmäisen tornin ylimmät mukit ovat jo poistuneet tuotannosta ja ne halutessaan joutuukin jo yhdestä mukista 50 euron molemmin puolin maksamaan. Seuraavaksi poistuvat keskimmäisen tornin Niiskuneiti ja Muumipeikko jäällä. Kannattaa siis jo nyt suunnata kauppoihin näitä mukeja ja kulhoja metsästämään, vuoden vaihteen jälkeen niitä ei enää valmisteta!


On ollut hauskaa kun olen lukenut vasta nyt aikuisiällä alkuperäisiä muumikirjoja ja olen bongaillut näitä mukien kuvia! Kiva saada tarinaa kuvien taakse!

Muumikeskustelu käy kiivaana tällä hetkellä monessa paikkaa netissä, jatketaan hyvässä hengessä siis täälläkin! Mikä sinua viehättää muumeissa? Viehättääkö kaikki muumijutut vai vain mukit? Vai viehättääkö muumit tai mukit sinua lainkaan?

Itse koen ehkä välillä jo vähän muumiähkyä, kun joka puolella on muumia eri tuotteissa ja eri muodoissa. Aikuisten jumpsuit asuissakin? Ja teetäkin saa? Arabian tuotteet on minulle olleet pitkään ne tärkeimmät. Melkeinpä mihinkään muihin tuotteisiin en ole koskenut. Olen keskittynyt mukeihin ja seinälautasiin. Niin ja lastenastiastoihin... Ja ja ja...

Tokikin, muistuttelen tässä samalla Moomin by Cailap -arvonnasta täällä blogissani! Sinne te kaikki kaikkien muumituotteiden fanit olette tervetulleita osallistumaan!

--

I was just interviewed about my hobby, collecting moomin mugs. For this interview I photographed my collection of mugs. Nearly a year ago I had "only" 37 (/51) mugs and now I got already 48 / 56. What has happened? Why have I bought all of those 11 new mugs? And all by myself!

I think it just the mug and those colorful pictures that are so beautiful. All our mugs are in use, also those older ones that are quite rare. I think Moomins are made to cheer you up, not to make money by buying cheap and selling at much higher price!

All seasonal mugs are on the upper shelf. My favorite ones are the winter mugs with white background. Last week I told you a new information about the upcoming winter mug 2012 "Winter Forest". It has also white background like the winter mug 2013.

Christmas Greeting, Millenium and Christmas Mug are not official seasonal winter mugs. Seasonal mugs consist of all summer and winter mugs published after 2006. I have heard that the first summer and winter mugs were sold out so that´s why they are more expensive than other seasonal mugs.

My all time favorite mugs are absolutely mugs at the shelf in the middle. At the right there are Night Sailing, Hurray! and this newest Stockmann 150 Edited Collection mug. I think those are so beautiful and full of story behind the picture.

Mugs at the lowest shelf are from the 90´s. Those are all quite rare (except the light pink "Love" -mug which is still in production). Well ok, you can quite easily find those mugs from Finnish "ebay" Huuto.net, if you are ready to pay 100-200 € per mug.

How do you find these mugs from the 90´s? I think all mugs where you can find more than one character are beautiful and full of stories behind them. Of course I like those "normal" mugs (that are on the table) as well as these special mugs mentioned before. Naturally I have favorites of my own from the normal mugs as well.

Brown Sniff, Family (with Moominmamma and -pappa) and green Little My Sliding mugs are not in production anymore. Blue Moomintroll on ice and yellow Snorkmaiden are not manufactured after 31.12.2012 so I recommend to buy them now if you don´t have those mugs and bowls already!

I would love to hear why do you like Moomins? Do you like the stories or do you perhaps just like these mugs or also other products? At least here in Finland we have almost every product available with Moomins. Adult´s clothes, tissues, tea, chocolate etc. I love mostly these mugs and other products made by Arabia.

Don´t forget Moomin by Cailap lottery!14 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiva oli nähdä kuvat sun mukeista ja kuulla tarinaa niiden takaa. Mä olen ollut Muumi-fani jo pikkutytöstä. Olin sopivan ikäinen, kun animaatio alkoi tulla telkkarista. Mukien keräily alkoi vuonna 2004 Hemuli-mukista ja nyt mukeja on n. 30. Ostan vain poistuvat, erikoismukit ja kausimukit, ja sen takia multa puuttuu paljon uusimpia mukeja. Näistäkin tulee jo useampi muki vuodessa. Fazeria lukuunottamatta mulla on kaikki mukit käytössä, koska mulla ei ole mitään vitriiniä, mihin mukit laittaa enkä halua piilotella niitä kaapissa. C'est la vie sitten, jos joku menee rikki. Vähän tosiaan hämmentää, kun muumeja tungetaan joka paikkaan, mutta hyvin ne näyttävät myyvän. Mä keskityn vaan mukeihin tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että muumifaneja löytyy! Juu äkkiä noita mukeja kyllä aina tuppaa sitten kotiin asti tulemaan.. :P Mullakaan ei kaikkia kaupassa olevia normimukeja vielä ole, hyvistä alennuksista sitten, tai helppo pyytää myös lahjaksi! Oih, sulla Fazer! Lucky you!

   Poista
 3. Tämä trokausasia on minuakin mietityttänyt. Mielestäni olisi ollut Stockmannilta ihan reilua asettaa jonkinlaisia ostorajoituksia - eiväthän ne toki trokausta kokonaan lopettaisi, mutta hidastaisivat kyllä. Ei tunnu mukavalta ajatella, että suurin osa erikoiserästä menee trokareille ja tavalliset kuluttajat joko jäävät nuolemaan näppejään, jolleivat halua maksaa kiskurihintoja trokareille.

  Kovimman luokan trokaajat syyllistyvät muuten jo melkoiseen veropetokseen, jos jättävät tulonsa ilmoittamatta verottajalle (ja veikkaanpa, että useimmat jättävät). Kirpputorimyynnistä ei toki tarvitse maksaa veroja, mutta uusien tuotteiden myyntiä ei lasketa kirpputorimyynniksi, ei varsinkaan näin isossa mittakaavassa. Jos ostaa 50 Stockmann-mukia ja myy ne 100 euron hintaan, siitä tulee jo 3500 euroa voittoa. Se on enemmän kuin keskivertosuomalaisen kuukausipalkka - ja keskivertosuomalaisen veroprosentilla siitä pitäisi maksaa jo useita satoja euroja tuloveroa.

  -Venla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Venla! Juu nuo trokarit minuakin ottaa päähän. Jossain muumipalstalla oli kirjoittelua, että Stockmann olisi tiedustellut Arabialta lisäerää juhlamukeista. Vaikka en periaatteesta "uudistuotannosta" tykkääkkään, tässä tapauksessa olisin onnellinen kun trokareille jäisi kymmenet mukit käteen kun kaikki halukkaat saisivat omansa uudesta erästä normaalihinnalla! :)

   Poista
  2. MIten kirpputori eroaa tässä sinun kirjoituksessasi...
   Jos menen kirpputorille trokaamaan piilossaolevat iltapurjehdukset ja sokmannit, se siis on laillista sinun mielestäsi...

   Poista
  3. Moikka anonyymi. Voi olla, että en ihan ymmärrä mitä ajat takaa? Itse en vain pidä ajatuksesta, että ostetaan halvalla PALJON ja myydään huomattavasti kalliimmalla eteenpäin, oli se sitten kirpputorilla tai netissä.

   Tietysti on ihmisiä, jotka huomattavasti normaalia edullisemmin löytää vaikka kirpputorilta (tai miksei kaupastakin) jotain, ostaa sen, ja myy myöhemmin eteenpäin. Varmasti tätä tapahtuu paljon ja tähän juuri esim antiikkiliikkeidenkin toiminta (jotka kyllä maksavat veroja) pitkälti perustuu.

   On kuitenkin eri asia ostaa kaupasta uutena 50 tai vaikka 100 tai 300 kpl jotain tuotetta(kuten Hurraa-mukia on ostettu), ja myydä ne huomattavalla voitolla samantien eteenpäin...

   Minun pääni sisällä kyse on ennen kaikkea periaatteesta.

   Poista
 4. Hieno on mukikokoelmasi! todella mahtava :) itsellänikin niitä on, mutta ei tuossa määrin (vielä), keräily aluillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä keräilyyn, aika piakkoin niitä varmasti sinullekin kertyy! :)

   Poista
 5. Wauu! Et usko kuin "kateellinen" oon tuosta osuudesta mikä komeilee seinähyllyllä! Ensimmäinen reaktio: nuin paljon nuita enemmän ja vähemmän arvokkaita mukeja! Kumpa itelläki ois nuo kaikki. :) Hyllyllä olevista mulla on 8 ja sen lisäksi "tavis-mukeja" 11. Ja oon kyllä samaa mieltä että nuo Iltapurjehdus, Hurraa! ja Stockan muki on jotenki kauneimpia, onneks ne löytyyki alkavasta kokoelmastani. :) Mulla on ollu haaveena, että joskus omistan vitriinin, jossa Muumimukit saavat komeilla aitiopaikalla, ne saa kuulua sisustukseen ja olla näkösällä. Tähän asti kaikki mukit on ollu käytössä, niissä kiehtoo mm. se, että voi mielialan mukaan valita mistä ihanasta mukista juo. :) Tänään laitoin uuteen pieneen lasiovelliseen hyllyyn muutaman mun kokoelmastani arvokkaimman mukin esille. Siitä se lähtee eteneen. Ite kerään vain Muumimukeja, en ees tiiä tarkkaan missä kaikissa muissa jutuissa Muumit on tuotu esille, koska vaan mukit kiinnostaa mua. Ja kyllä Muumit muutenkin, myönnän, joskus on kiva kattoo Muumivideoita. :DD (oon siis 20v.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys vielä, lempparipussilakanat löytyy kyllä Muumien puolelta, nimittäin vaalean punaiset Lomamuumi-lakanat. :)

   Poista
  2. Oooh onpas vastaus kestänyt! Pahoittelut! Jokos on muumimukeja lisää löytynyt luoksesi? Tai ehkä jo vitriinikin? Hih, juu samoin itselle tärkeää että juuri voi fiiliksen mukaan mukin valita! Ja alle kolmekymppinen minäkin vielä olen ja muumeja katselen.. :D

   Poista
 6. Meillä Muumimukit on omassa hyllyssä joka on suunniteltu kyseisen mukin mukaan. Harmi kun ei saa kuvaa liitettyä mukaan, mutta linkistä pääsee katsomaan niin näkee idean. Nyt on mukit hyvässä järjestyksessä ja turvassa ennen kaikkea kun ei tarvitse varastoida päällekkäin. jazzmanrocks(at)hotmail.com ja linkki http://www.huuto.net/kohteet/muumimukihylly-_-teline-muumimuki/287531072

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko käynyt kauppa? Paljon muumimukikeräilijöiden keskuudessa kuvia erilaisista esillepanoista vaihdellaan! Itsellä kaikki mukit tosiaan käytössä ja ihan pinoissa. Ei ainakaan vielä ole tullut mieleen ns. varjella mukeja.

   Poista