maanantai 13. tammikuuta 2014

One chair is enough, or is it?

Olenkin jo aiemmin kirjoitellut teille Artekin Aalto E60-jakkaroista ja siitä kuinka haluaisin ehkä kerätä useampiakin niitä aina hienojen (ja sopivan hintaisten) sattuessa kohdalleni.

Perinteinen Aalto Jakkara juhli viime vuonna 80-vuotis syntymäpäiväänsä ja sen kunniaksi julkaistiin useita juhlavuoden malleja. Itse sain vanhemmiltani jo alkuvuodesta synttärilahjaksi keltaisella istuimella juhlavuoden E60-jakkaran ja vielä loppuvuodesta pyörittelin käsissäni sekä nelijalkaista Nuuskamuikkus -jakkaraa (olikohan ne edes juhlavuoden malleja vai jatkuvassa tuotannossa?) että Nao Tamuran kolmijalkaista mustaa mallia. Aiemmassa jakkarakirjoituksessa virheellisesti tosin olin näköjään kirjoittanut että Nao Tamuran jakkaraa saisi vaan New Yorkista, mutta onneksi sitä myös Suomessa sai ihastella ja halutessaan ostaa.

Olin hyvin vahvasti vielä pari viikkoa sitten Stockmannilta mustaa erikoismallia hankkimassa, mutta onneksi kolmijalkaisuus ja tuolin lähempi tarkastelu ja "pikselimäinen" kuvio sai minut jättämään kaupan viimeisen kappaleen lattialle odottamaan toista asiakasta.

Nimittäin! Perjantaina suuntasimme äitini kanssa Esplanadin Artekiin. Olimme jo melkein lähdössä tyhjin käsin liikkeestä kun huomasin oranssin hintalapun ja hunajaisen väriset muutamat jakkarat. Visakoivuinen hunajalla petsattu E60! Ja vielä -35% alennuksessa! Ja nelisen pakettia jäljellä.


Tiesin samalla sekunnilla, että yksi on minun. Ja toinen vaarin! Vaarihan osti kymmenen vuotta sitten visakoivuisen jakkaran mummille 40-vuotis hääpäivälahjaksi ja tiesin että tämä visakoivua keräileville isovanhemmilleni kävisi. Nyt syksyllä vaari osti mummille 50-vuotis häälahjaksi patinoidun jakkaran, juhlavuoden tuote sekin. Nämä kolme, visakoivu - patinoitu - hunajapetsattu visakoivu, sopivat heillä kaikki täydellisesti yhteen, onhan patinoitu ja tämä uusin tulokas saman värisiäkin.

(Ennen kuin saan jakkaran vietyä muiden joukkoon isovanhemmille, alla kuva minun kolmikostani.)


Muistan, että joulun alla Artekin Facebook-sivulla tästä visakoivuisesta jakkarasta oli kuva ja maininta, mutta vaarini ei tuotetta liikkeessä ollut nähnyt. Nyt kysyinkin myyjältä, että mikäs tämä tällainen ja koska tullut myyntiin. Sain vastaukseksi, että tuote on valmistettu vain vientiin ja muutamia myytiin joulun alla vain Artekissa. Nyt niitä puolestaan oli palautunut kymmenkunta samaiseen lippulaivamyymälään ja neljä + mallikappaleet sekä muutama mahdollinen varastokappale olivat jäljellä. Minun jälkeeni tosin kaksi vähemmän.


Liekkö tuota upeaa Suomessa ilmeisesti harvinaisehkoa jakkaraa on enää jäljellä, melkein sadan euron alennuksella kun oli. On se vaan upea. Kelpaa ihastella!

--

On Friday I found this wonderful Aalto E60 chair from Artek flagship store in Helsinki. Stained honey curly/karelian birch stool! It was -35% so I just had to buy it. It is sooooo beautiful.

Alvar Aalto´s stool 60 celebrated its 80th anniversary last year so there was many special editions available. I got the yellow one from my parents as a birthday present and now I bought this one. I also thought many many times of buying the Snufkin (from Moomin series) or Nao Tamura´s black one but never did that.

As I told in the linked post, 10 years ago my grand father bought to my grand mother the curly birch E60. This is why I also bought this new limited edition version to my grand father. He was so happy to have it!

There wasn´t many left in Artek and I asked why. This was produced only for export and these less than 10 pieces had came back and was only sold in the flagship store. I could say that I had perfect timing to go shopping!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti