tiistai 29. toukokuuta 2012

Vinkkejä vanhojen Arabian astioiden tunnistamiseen / Tips for identifying old dish of Arabia

Sunnuntai-iltana sain mielenkiintoisen yhteydenoton. Kummitätini naapuri tarvitsi apua lukuisten vanhojen Arabian astioiden tunnistukseen ja hinnoitteluun mahdollista myyntiä varten. Aluksi vähän jännitin, "mitä apua minusta muka on, tiedän vain Muumimukien arvot!". Kirjat Arabian kahvikuppien ja purkkien keräilijöille auttoivat meitä tunnistustyössä alkuun, mutta onneksi netin maailma on myös informatiivinen, mikäli vain tietää mistä etsiä ja mitä etsiä.

arabia.kokoelma.fi on mahtava sivusto! Kun etsit tietoa Arabian käyttökeramiikasta, esimerkiksi nimiä, suunnittelijoita ja valmistusvuosia, tämä on oikea sivusto mistä aloittaa! Astian pohjassa on (yleensä) leima jonka valitset sivuston listasta. Sitten vain kuvista tihrustamaan joskos etsimäsi tuote löytyisi luettelosta! Mikäli oikea kuva löytyy, sitä klikkaamalla näkee sitten tarkemmat tuotetiedot, mikäli sellaisia on saatavilla. Useilla vanhoilla tuotteillahan ei ole nimiä, on vain esim. malli BR. Valitettavasti kaikilla koristekuvillakaan ei välttämättä ole virallista nimeä.

Tältä näytti keittiömme helmikuussa kun uusi String -hylly laitettiin seinälle. Nyt hyllyä on päässyt koristamaan 1970 -luvun kahvikupit! Mistään muista ei tuolta Arabian kokoelma -sivustolta löydy tietoa kuin Louhi -kupeista. Harmi. Sen kylläkin tiedän, että ruskeakuvioiset kupit ja ainakin osa keltaisista on Göran Bäckin suunnittelemat, mutta koristeiden nimistä tiedän vain etualalla olevat keltapilkulliset POP-kupit.

No mutta entäs jos sitten taas kaipaa tuotteille suuntaa antavia nykyhintoja? Oma vinkkini on, että kannattaa suunnata astialiikkeiden sivuille. Monella myyjillä on nettikauppoja tai tuotetietoja liikkeissä olevista tuotteista. Kun on tiedossa astian suunnittelijan tai koristeen nimi, on helpompi lähteä hintatietoja etsimään. Toki myös huuto.netistä löytyy tietoa myyntihinnoista, mutta ammattiliikkeiden hinnat usein niitä korkeimpia mitä maksimissaan kannattaa myyntitilanteessa lähteä havittelemaan.


Louhi -astioiden leima
Louhi -sarjasta löytyi leiman avulla seuraavat tiedot:

KAHVIKUPPI JA ALUSLAUTANEN
Suunnittelija Lindh Richard , Uosikkinen Raija (koriste)
Malli CC, Louhi
Suunnitteluaika 1968
Valmistusaika
Tuotantoaika 1969-1974
Materiaali posliini

Samat tiedot löytyi myös sokerikosta ja voisi olettaa, että myös kermakko on saman suunnittelijan käsialaa. Myös valmistusvuodet täsmäävät joten eiköhän kermakkokin samaan aikaan ole valmistettu.

Linkissä olevasta vajaasta Matin matka -astiastostani löytyi puolestaan nämä alla olevat tiedot:

LASTENASTIASTO (kuvassa muki, matala lautanen sekä syvä lautanen)
Suunnittelija
Aho Kaarina, Franck Kaj, Uosikkinen Raija (koriste)
Malli
AR, RA, Matin matka
Suunnitteluaika
1954 (AR), 1946 (RA), 1965 (koriste)
Valmistusaika
Tuotantoaika
1965-1970
Materiaali
kovafajanssi

LASTEN MATALA LAUTANEN
Suunnittelija
Aho Kaarina, Uosikkinen Raija (koriste)
Malli
AR, Matin matka
Suunnitteluaika
1954 (malli), 1965 (koriste)
Valmistusaika
1966
Tuotantoaika
1965-1970
Materiaali
kovafajanssi

Eli nämä tiedot yhdistäen, Kaj Franck ei ole osallistunut ainakaan matalan lautasen mallin suunnitteluun, mutta puolestaan syvän lautasen ja/tai mukin suunnitteluun on.


Kysykää ihmeessä jos tarvitsette apua, autan enemmän kuin mielelläni!

--

If you have old tableware of Arabia here are some tips for you to identify them.

Some dish has a mark in the bottom and this is the first clue for you. In arabia.kokoelma.fi you can find Arabia´s old ceramic by the marks. Just select the mark and find your dish from the list of pictures. By clicking the picture you can get the information available.

Suunnittelija = Designer
(Koriste) = Decoration
Malli = Model
Suunnitteluaika = The time of design
Valmistusaika & Tuotantoaika = The time of production
Materiaali = Material

In the pictures there are some photos of our collection of old (and new) Arabia. I love them!7 kommenttia:

 1. Kauniita nuo vanhat kahvikupit, erityisesti tykkään noista nimeämistäsi POP-kupeista. Välillä tulee kirppiksillä vastaan kivoja, mutta harvoin mitään parillista tai samanlaista... Enkä edes juo kahvia :D

  Sinullakin on muuten robotintunnistus päällä, eli kommentoidessa täytyy aina tunnistaa kuvasta sanoja. Sen saa asetuksista pois, kun ainakin minua se välillä estää kommentoimasta kokonaan, kun ei selvää saa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Juu minäkin pikkuhiljaa olen ostellut noita kuppeja. Harvemmin löytyy samalta myyjältä useampaa samaa. Olen myös ostanut monet noista ilman tassia. Niitä kun ei hyllylle nätisti saa ja niitä on muutamat mummilta saatuna ilman kuppiakin. :) (Ja aika vähänllä käytöllä pikkukupit ovat...silmänilona enemmänkin!) :)

   Aijaa! Minulle ei tule noita tekstijuttuja! Pitääkin tutkia ja ottaa pois ja laittaa sitten takaisin jos alkaa roskapostia tulemaan. Siinä muuten voi kaiketi vaihtaa aina tekstisä jos ei ensimmäisistä saa selvää!

   Poista
 2. Hei

  Löysin kirpparilta Arabian ison soikean vadin, joka on täysin yksivärinen valkoinen ilman mitään koristeita. Erikoiseksi sen tekee irrallinen reiällinen "välipohja" jonka läpi esim. Paistin mehut voivat valua alemmas. En ole aiemmin nähnyt samantyyppistä, enkä ole löytänyt sitä mistään netistä, vaikka olen monta iltaa etsinyt. Leimassa on vuosiluku 1-55 tai 1-66, en pysty sanomaan ihan varmasti kumpi.

  Jos pystyt kertomaan, mikä tämä vati on, niin olisin kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Olavi, esitin kysymyksesi eteenpäin ja sain tällaisen vastauksen: "Kyseessä on ns. Kalavati, ovat harvinaisia, koska noita "välipohjia" ei pahemmin ole ehjinä.1-66=Tammikuu 1966."

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Oma kalavatini on muuten ehjä, mutta pieni kolhu on toisessa päässä. Se on niin painava ja hieman liukkaan oloinen käsissä, että sen kanssa pitää olla huolellinen. Onko suunnittelijasta mitään tietoa?

   Poista
 3. http://kuvat2.huuto.net/0/65/3adfc5c1e8701c0f030a83a305065-m.jpg onko arabia?

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Minulla on erittäin kaunis Arabian kannellinen keittokulho. Koristeina kulhon yläosassa ja kannen reunassa sekä nupissa koboltinsininen raita ja sen molemmin puolin kapeat kultaraidat.
  Leimassa Kruunu, sen alla MADE IN ARABIA ja sen MADE IN FINLAND ja sen alla 27
  Lisäksi pohjan reunassa on painettuja R-s

  VastaaPoista