lauantai 9. elokuuta 2014

Kunnianosoitus Tove Janssonille / Tribute to Tove Jansson
Tänään tulee kuluneeksi tasan sata vuotta rakastetun taiteilijan Tove Janssonin syntymästä. Koko alkuvuosi on jo ollut meille muumifaneille tai Janssonin tuotannosta muuten kiinnostuneille kirjaimellisesti juhlavuosi ja onneksi meidän hemmottelu vielä jatkuu muutamien kuukausien ajan.

Toven juhla -muki 2014 /
Tove´s Jubilee mug 2014
´
Blogiani pidempään lukeneet tietävät, että minulle Toven luomuksista erityisesti Arabian astiat ovat lähellä sydäntäni. Olen vasta aikuisiällä alkanut lukemaan muumikirjoja, mutta 90-luvun lapsena olen oppinut rakastamaan muumeja suositun tv-sarjan kautta. Monilta osin alkuperäiset tarinat ovat minulle melko tuntemattomia edelleenkin, mutta rakastan muumien huoletonta filosofiaa paljolti kuvien kautta. 
Liukkaalla jäällä 2002-2004 /
On Slippery Ice 2002-2004

Vuoden 2014 aikana on ollut jo niin paljon nähtävää ja koettavaa muumeihin ja itse Tove Janssoniin liittyen ja lisää on luvassa. Tove100.com sivulta näet kattavan tapahtumakalenterin jonka mukaan menot kannattaa aikatauluttaa. Ei ole vaikea arvata, että Arabiassa oleva Mukit joilla on tarina -näyttely on itselleni luonnollisesti ollut se tärkein juhlavuoden tapahtuma ja sinne haluaisin vielä toistamiseen ehdottomasti ehtiä.

Mymmeli ja sisarukset - työversio /
Mymble and her sisters - test version

Ateneumin juhlanäyttelyn
olen itse kertaalleen jo myöskin nähnyt ja vielä 7.9.2014 asti on aikaa käydä sekin toiseen kertaan ihastelemassa. Ajan kanssa haluan siellä katsella kaikki pikkuiset sarjakuvat ja muumikuvien luonnokset läpi. Yksi pikkuruinen Pikku Myyn kuva jäi kutkuttamaan, olisiko siinä kenties ainesta pieneksi tatuoinniksi itselleni. Janssonin muu taiteellinen tuotanto ei jotenkin niinkään minua sykähdytä, vaan ne rakastetut ja yhtälailla vihatut muumit.

Monesti olen tainnut täällä blogissanikin mainita, että lähinnä muumimukit ovat minulle se juttu ja en niinkään välitä muumien kaupallisuudesta ja tunkemisesta joka paikkaan. On Pilttiä muumisalkuissa, on kahvia ja teetä muumipakkauksissa jnejnejne. Kuitenkin yksi mihin tämän juhlavuoden aikana Arabian tuotannosta poiketen niin sanotusti hairahduin, oli nämä i h a n a t suomalaisen Karhun perinteiset tennarit. Pikku Myy mikä Pikku Myy. Sellainen minäkin nutturapäisenä olen. Ja täytyy kyllä sanoa, että nämä kengät jos mitkä on kerännyt katseita ja nostanut hymyn huulille kanssakulkijoiden joukossa. Se jos mikä on tärkeintä. 


Alla olevassa maaliskuussa haastattelua varten otetussa kuvassa näkyy allekirjoittanut silloisten mukiensa kanssa. Näistä mukeista on varaa mistä valita ja jokaiselle päivälle ja jokaiseen fiilikseen löytyy aivan varmasti sopiva muki. Muumit on luotu piristämään ja mukit on tehty käytettäväksi. 


Malja Toven kunniaksi!

Millenium -mukin kuvitusta vuodelta 2000 /
The picture of the Millenium mug
 --


Loved Finnish artist Tove Jansson was born 100 years ago. The year 2014 is an anniversary year with the celebration and a wonderful opportunity to familiarize ourselves to her entire work.

Tove100.com introduces all anniversary events around the world and absolutely two of my favourite events are Tove Jansson exhibition in Ateneum Art Museum in Helsinki and Mugs with a story to tell moominmug exhibition in Arabia factory in Helsinki.

For those who have been reading my blog already earlier it is obvious that I love moomins and especially moomin mugs.  Also one product I fell in love with was these traditional Finnish Karhu sneakers with the print of Little My. It is so wonderful to see smiles on people's faces when they first look at me with my topknot and then my sneakers.

I think that moomins are created to cheer us up and to teach us not to stress for no reason. That's what they have taught to me. 

Toast for Tove!

4 kommenttia:

 1. Oi, tuollaisiin lenkkareihin en olekaan vielä törmännyt.
  Tuo kuva sinusta ja Muumi-mukeista on niin kiva.

  VastaaPoista
 2. Aika paljon mukeja samassa kasassa.:) Missä ihmeessä säilytitkään nuita mukeja? Ja kaikkia ilmeisesti on vai yksi kappale?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukit ovat kaikki päivittäisessä käytössä ja keittiön kaapissa helposti saatavilla. Joka aamu eri muki fiiliksen mukaan! <3 Joistain erikoismukeista on tuplat laatikossa jemmassa mutta pääasiassa yhden mukin -periaatteella eletään.

   Poista